* giữ ý: Khi tường thuật câu hỏi Có hay không (Yes - No questions), ta đề nghị chuyển câu hỏi trực tiếp sang dạng khẳng định, rồi thực hiện thay đổi thì, trạng từ chỉ thời gian, trạng tự chỉ địa điểm chốn, đại từ chỉ định, và nhà ngữ, tân ngữ, đại từ download cho phù hợp.

Bạn đang xem: Bài tập câu tường thuật lớp 8

* says / say lớn + O => asks / ask + O

said khổng lồ + O => asked + O

Ví dụ:

- He said to lớn me: “Have you been to America?”

- He asked me if / whether I had been khổng lồ America.

b. Wh-questions:

 

S +

asked (+ O)wanted to lớn know wondered

 

+ Wh-words + S + V.

Ví dụ:

- They asked us: “Where are you going on holiday?”

- They asked us where we were going on holiday.

- “What are you talking about?” said the teacher.

- The teacher asked us what we were talking about.

says / say lớn + O => asks / ask + O

said khổng lồ + O => asked + O

Ví dụ:

- He said lớn me: “Who are you writing to?”

- He asked me who I was writing to.

3. Reported commands

* Câu tường thuật loại câu mệnh lệnh xác minh có dạng:

S + told + O + to-infinitive.

Ví dụ:

- “Please wait for me here, Mary.” Tom said.

- Tom told Mary to wait for him there.

* Câu tường thuật loại câu trách nhiệm phủ định bao gồm dạng:

S + told + O + not to-infinitive.

Ví dụ:

- “Don’t talk in class!” the teacher said.

- The teacher told the children not to lớn talk in class.

Một số động từ thường được sử dụng khi tường thuật câu mệnh lệnh: tell, ask, order, advise, warn, beg, command, remind, instruct, ....

*

II. Rèn luyện câu tường thuật

Bài 1. Chọn lời giải đúng

1. When he was at Oliver’s plat yesterday, Martin asked if he ______ use the phone.

A. Can

B. Could

C. May

D. Must

2. George couldn’t help me. He ______ me lớn ask Kate.

A. Tell

B. Said

C. Told

D. Say

3. Judy ______ going for a walk, but no one else wanted to.

A. Admitted

B. Offered

C. Promised

D. Suggested

4. I said that I had met her ______ .

A. Yesterday


B. The previous day

C. The day

D. The before day.

5. The man asked the boys ______ .

A. Why did they fight

B. Why they were fighting

C. Why they fight

D. Why were they fighting

6. “______the door”, he said.

A. Please open

B. Xuất hiện pleased

C. Please lớn open

D. Please, opening

7. I wanted to know ______ return home.

A. When would she

B. When will she

C. When she will

D. When she would

8. The woman wonders _______ doing well at school.

A. Whether her children are

B. If her children were

C. Whether her children were

D. Her children are if

9. Peter said he was leaving for Paris ______.

A. Next week

B. The week previous

C. Following week

D. The following week

10. “I don’t usually drink milk when ______ ” Mrs. Pike said.

A. She was hungry

B. I was hungry

C. I am hungry

D. I will be

Đáp án:

1 - B; 2 - C; 3 - D; 4 - B; 5 - B; 6 - A; 7 - D; 8 - B; 9 - D; 10 - C

Bài 2. Chuyển phần đa câu tiếp sau đây sang câu gián tiếp.

1. “Open the door,” he said khổng lồ them.

- He told them...................................................................

2. “Where are you going?” he asked her.

- He asked her where.........................................................

3. “Which way did they go?” he asked.

- He asked... ......................................................................

4. “Bring it back if it doesn’t fit”, I said lớn her.

- I told... ............................................................................

5. “Don’t try to xuất hiện it now,” she said to us.

- She told... ........................................................................

6. “Is it going to lớn be a fine day today?” I asked her.

- I asked her... ....................................................................

7. “He’s not at home”, she said.

- She said that... .................................................................

8. “Is the bus station far away?” the girl asked.

- The girl wanted lớn know... ..............................................

9. “Don’t stay out late, Ann” Tom said.

- Tom told Ann... ...............................................................

10. “Please let me borrow your car,” he said to her.

- He asked... ........................................................................

11. “Jean, have you seen my gloves?” Thomas asked.

- Thomas asked Jean.....

12. Don’t leave the window open, Mary”, I said.

- I told Mary.... ...................................................................

13. “I’ll have a cup of tea with you,” she said.

- She said that...

14. “I’ll pay him if I can” she said.

- She said that... ...................................................................

15. “What are you going to vì next summer?” she asked.

- She asked us.... ...................................................................

16. “I’ll phone you tomorrow,” he told Jack.

- He told Jack that.... .............................................................

17. “Can I sit beside you, Jean?” Tom asked.

- Tom asked Jean.... ..............................................................

18. “I want a camera for my birthday,” he said.

- He said that.... ...................................................................

19. “Don’t keep the door locked,” he said to lớn us.

- He told us.... ...................................................................

20. “How long are you going to lớn stay?” I asked him.

- I asked him how long....

21. “Are you going by train?” she asked me.

- She wanted khổng lồ know.... ..................................................

22. “Don’t use too much hot water,” she said khổng lồ us.

- She asked us.... ..............................................................

23. “Will you come lớn my party?” she said lớn me.

- She invited me.... ............................................................

24. “Don’t vì it again,” she said khổng lồ them.

- She told them..................................................................

25. “ Did Mr Brown send the potatoes to lớn you?” she asked.

- She asked.......................................................................

26. “Don’t get your shoes dirty, boys,” she said.

- She told..........................................................................

27. “What vì you want for lunch today, Peter?” Mary asked.

- Mary asked.......................................................................

28. “Can I borrow your typewriter, Janet?” asked Peter.

- Peter asked if .......................................................................

29. “Why didn’t I get a computer before?” thought the office manager.

- The office manager wondered............................................................

30. “You had better not lend him any more money, Elizabeth,’’ said John.

- John advised Elizabeth........................................................................

31. “You stole my best cassette, Amanda!” said John.

- John accused.......................................................................................

32. “You damaged my bicycle, John!” said Mary.

- Mary accused......................................................................................

33. “When was your little boy born?” said the nurse to lớn Mrs. Bingley.

- The nurse asked Mrs. Bingley...............................................................

34. “You should take more exercise, Mr. Robert,” the doctor said.

- The doctor advised................................................................................

35. “Will I find a job?”, Tim said to himself.

- Tim wondered.......................................................................................

36. “I’m sorry I gave you the wrong number,” said Paul khổng lồ Susan.

- Paul apologized.....................................................................................

37. “When is the first day of your holiday, Peter?” Martha asked.

- Martha asked Peter when.....................................................................

38. “Can I have a new bicycle?” said Anna to her mother.

- Anna asked............................................................................................

39. “Don’t leave the house until I get back, William”, his mother said.

- William’s mother told..........................................................................

40. “Don’t bite your nails,” said Mrs. Rogers khổng lồ her son.

- Mrs. Rogers told....... .............................................................................

41. “I’ve seen the film three times, Mary” said George.

- George said............................................................................................

42. “I’m sorry, Angela,” said Martin, “I’m afraid I’ve damaged your car.

- Martin apologized..................................................................................

43. “Have you had enough for lunch?” the landlady asked us.

- The landlady asked................................................................................

44. “John, please don’t tell anyone my new address,” said Mary.

- Mary asked............................................................................................

45. “Breakfast will not be served after 9. 30” said the notice.

- The notice said that..............................................................................

46. “Where is the best place to lớn buy souvenirs?”

- I asked..................................................................................................

47. “Don’t forget to bring your passport with you tomorrow”

- She reminded me ................................................................................

48. “Do not write on the wall,” said the teacher khổng lồ the boys.

- The teacher told the boys………………………………………..........

49. “How many jobs have you had since 2000?” the interviewer asked Mr. Simpson.

- The interviewer asked ...........................................................................

50. “Why didn’t you report the incident to the police?” the officer asked the frightened witness.

- The officer wanted lớn know...................................................................

51. "If I were you,I wouldn"t buy this car"

- He advised...............................................................................................................

52. "Shall I carry your suicase,Lan?" said Nam.

- phái nam offered.............................................................................................................

53. "Yes,all right,I"ll share the food with you, Dave."

- Ann agreed..............................................................................................................

54. "Sue,can you remember to lớn buy some bread?"

- Paul reminded..........................................................................................................

55. "Don"t touch anything in this room", the man said khổng lồ the children.

- The man ordered......................................................................................................

56. "I must go trang chủ to make the dinner", said Mary.

- Mary.......................................................................................................................

57. "Are you going khổng lồ Ho chi Minh thành phố next week?" Tom asked me.

- Tom asked..............................................................................................................

58. "Have you finished your homework?" Mom asked.

- Mom asked if..........................................................................................................

59. She said to me:"I can"t vì chưng it by myself"

- She told me that......................................................................................................

60. "Does your brother live in London, Nam?" Lan asked.

- Lan wanted to know if..............................................................................................

61. "Don"t repeat this mistake again." his father warned him.

- His father warned him...............................................................................................

62. "Give me a smile," The photographer said khổng lồ me.

- The.........................................................................................................................

63. "Don"t leave these book on the table", the librarian said lớn the students

- The librarian told the students………………………………………………..

64. "Have you travelled abroad much?" he asked me.

- He............................................................................................................................

65. "Who has written this note?" the trùm cuối asked the secretary.

- The trùm cuối asked........................................................................................................

66. "I have just received a postcard from my sister," my friend said to lớn me.

- My friend told me.....................................................................................................

67. "This story happened long ago" he said.

- He said...................................................................................................................

Đáp án:

1. He told them to open the door.

2. He asked her where she was going.

3. He asked me which way they had gone.

4. I told her lớn bring it back if it didn’t fit.

5. She told us not to try to open it then.

6. I asked her whether/ if it was going khổng lồ be a fine day that day.

7. She said that he was not at home.

8. The girl wanted to lớn know whether/ if the bus station was far away.

9. Tom told Ann not to stay out late.

10. He asked her to lớn let him borrow her car.

11. Thomas asked Jean whether/if she had seen his gloves.

12. I told Mary not khổng lồ leave the window open.

13. She said that she would have a cup of tea with me.

14. She said that she would pay him if she could.

15. She asked us what we were going to vị the following summer.

16. He told Jack that he would phone him the following day.

17. Tom asked Jean whether/if he could sit beside her.

18. He said that he wanted a camera for his birthday.

19. He told us not lớn keep the door locked.

20. I asked him how long he was going to stay.

21. She wanted to lớn know whether I was going by train.

22. She asked us not to lớn use too much hot water.

23. She invited me khổng lồ come to lớn her party.

24. She told them not to vì it again.

25. She asked whether/ if Mr. Brown sent the potatoes to lớn me.

26. She told the boys not khổng lồ get their shoes dirty.

27. Mary asked what Peter wanted for lunch that day.

28. Peter asked Janet whether/ if he could borrow her typewriter.

29. The office manager wondered why he hadn’t got a computer before.

30. John advised Elizabeth not lớn lend him any more money.

31. John accused Amanda of stealing his best cassette.

32. Mary accused John of damaging her bicycle.

33. The nurse asked Mrs. Bingley where her little boy had been born.

34. The doctor advised Mr. Robert lớn take more exercise.

35. Tim wondered whether/ if he would find a job.

36. Paul apologized to lớn Susan for giving her the wrong number.

37. Martha asked Peter when the first day of his holiday was.

38. Anna asked her mother whether/ if she could have a new bicycle.

39. William’s mother told him not to lớn leave the house until she got back.

40. Mrs. Rogers told her son not khổng lồ bite his nails.

41. George said lớn Mary that he had seen the film three times.

42. Martin apologized khổng lồ Angela for having damaged her car.

43. The landlady asked us whether/if we had had enough for lunch.

44. Mary asked John not lớn tell anyone her new address.

45. The notice said that breakfast would not be served after 9.30.

46. I asked where the best place khổng lồ buy souvenirs was.

47. She reminded me lớn bring my passport with me the following day.

48. The teacher told the boys not to write on the wall.

49. The interviewer asked Mr. Simpson how many jobs he had had since 2000.

50. The officer wanted to know why the frightened witness hadn’t reported the incident to the police.

51. He advised me not lớn buy that car.

52. Nam giới offered to carry Lan"s suitcase.

53. Ann agreed to giới thiệu the food with Dave.

54. Paul reminded Sue khổng lồ buy some bread.

55. The man ordered the children not to touch anything in that room.

56. Mary said that she had khổng lồ go home to make the dinner.

57. Tom asked me if/whether I was going to lớn Ho bỏ ra Minh city the next week/the following week.

58. Mom asked if I had finished my homework.

59. She told me that she couldn"t vày it by herself.

60. Lan wanted lớn know if Nam"s brother lived in London.

61. His father warned him not lớn repeat that mistake again.

62. The photographer told me khổng lồ give a smile.

63. The librarian told the student not to leave those books on the table.

64. He asked me if I had traveled abroad much.

65. The quái nhân asked the secretary who had written that note.

66. My friend told me she had just received a postcard from his sister.

67. He said that story had happened long before.

Bài 3. chuẩn bị xếp những từ sau để sản xuất thành câu hỏi gián tiếp trả chỉnh

1. Asked/was/how much/that/Tom/computer

Tom __________________________________

2. Had/to know/the officer/if/wanted/the keys/I

The officer _____________________________

3. Ann/hadn’t come/why/to her party/asked/Sam/he

Ann __________________________________

4. Asked/Jane/for her holidays/she/was going/he/where

He ___________________________________

5. Me/English/asked/I/spoke/He/if

He __________________________________

6. Old/asked/He/her/how/was/mother

He __________________________________

7. British/was/asked/whether/He/I/me/American/or

He __________________________________

8. Boy/The asked/the/where/lived/policeman/be

The policeman ________________________

9. Had/Bristol/She/I/been/asked/to/before/if

She _________________________________

10. The/asked/time/train/She/what/arrived.

She _________________________________

Đáp án:

1. Tom asked how much that computer was.

2. The officer wanted to lớn know if I had the keys.

3. Ann asked Sam why he hadn’t come to the party.

4. He asked Jane where she was going for her holidays.

5. He asked me if I spoke English.

6. He asked how old her mother was.

7. He asked me whether I was British or American.

8. The policeman asked the boy where he lived.

9. She asked if I had been to Bristol before.

10. She asked what time the train arrived.

Bài 4. Chọn phương pháp đúng nhất.

1. “What has Daddy made for dinner ? ” asked Simon.

A. Simon asked what Daddy had made for dinner.

B. Simon asked what Daddy have made for dinner.

C. Simon asked what Daddy has made for dinner.

2. “Who won the match? ” asked Monica.

A. Monica asked who had won the match.

B. Monica asked who have won the match.

C. Monica asked who has won the match.

3. “Has Sarah ever been to Siena ? ” he asked.

A. He asked whether Sarah had never been khổng lồ Siena.

B. He asked whether Sarah had ever been khổng lồ Siena.

C. He asked whether Sarah has never been to lớn Siena.

4. “Do you lượt thích fried eggs?”Anne asked David

A. Anne asked David whether he lượt thích fried eggs.

B. Anne asked David if he lượt thích fried eggs.

C. Anne asked David if he liked fried eggs.

5. “Can they play the piano?” she asked

A. She asked if they could play the piano.

B. She asked if they can play the piano.

Xem thêm: Watch Kung Fu Panda - Kung Fu Panda (2008)

C. She asked whether they can play the piano.

Đáp án:

1. A2. A3. B4. C5. A

Bài 5. Bài tập câu tường thuật trộn lẫn negative với positive